Musteri i mitten av Värmland

  Hem   Shop   Gården på Hörn   Våra äpplen   Kurser   Våra djur   Angelas konst   Tommys konst   Kontakta oss

Vi mustar dina äpplen, släng inte alla i skogen
Kom med dina äpplen till oss på Gården på Hörn istället 
så tar Tommy emot er. Vi mustar era äpplen medan ni väntar.   
OBS!  ring oss först
på tel 070-3535721. 
   
Tider för mustningen:  Från och med början av september, tills äpplena tar slut nån gång i oktober. Öppettider 13.00 till 18.00. Du måste ringa först och boka tid innan du kommer.
   
Vi köper in era äpplen: Ni får 4 kr per kg för fina äpplen.
   
Hur gör man: Man kan ta vilka äpplen som helst men välj gärna om du kan både söta och syrliga. Det går bra med fallfrukt men det får inte finnas mögel, rena ska de också vara, mycket viktigt.
Många äpplen kan vara skadade av insekter som äpplevecklare och rönnbärsmal, skorv kan också finnas, det gör inget för mustens kvalitet, jag tar bort de som inte går att använda.
En papperskasse (från affären) med äpple ger ca 4 liter must, varierar naturligtvis. Vinterfrukt ger mer must än sommarfrukt.
Det du behöver förutom äpplen är flaskor eller dunkar för att transportera hem musten i. Vi säljer nya 5 litersdunkar, för 30 kr st.
   
Hur mycket kostar det: Du får betala 15 kr litern/must, så det blir en riktigt prisvärd must du kommer hem med.
   
Kan man lagra musten:
Klicka här
I kylskåp håller sig musten upp till 4 dagar, därefter börjar den att jäsa (blir till alkohol).
För att spara musten längre tid får man ta till pastörisering man värmer upp musten till 75-76 grader i rena glasflaskor. Eller en enklare och mer skonsam metod, frysa musten i 1 liters förpackningar, då behåller man c vitaminerna i drycken mm.