Djupfrysning
Att frysa äppelmust går mycket bra. Använd plastdunkar,
tetrapack eller någon annan typ av behållare som inte spricker då
musten expanderar vid frysningen. Även i behållare av flexibla
material måste man lämna lite luft för expansionen.
Pastörisering metod 1 - i kokkärl
Du fyller glasflaskorna som ska användas ända upp till kanten
med must och ställer sedan ner dem i ett kokkärl med vatten.
Skruvkorkarna ska vara avtagna och läggs också ner i kärlet.
I en av flaskorna stoppar du ner en termometer. Vattnet ska nu värmas
upp så att musten i flaskorna får en temperatur på 75 grader.
Denna värme ska hållas i 15 minuter varefter
korkarna skruvas på. Se till att skumfri must står ända upp
till bredden - fyll annars på med upphettad must eller hett rent
vatten innan korken skruvas på.
Kyl inte av flaskorna på en gång utan låt dem behålla värmen
i ytterligare två timmar. Sätt dem t.ex. på tjockt
tidningspapper och täck dem med en filt eller dylikt.
Pastörisering metod 2.
Den här metoden är något bekvämare och tillåter att man använder
olika storlekar på flaskorna, men du måste vara noggrann, särskilt
med flaskrengörningen.
Värm must i ett kokkärl till 75 grader och låt den stå i denna
temperatur i 15 minuter. Skumma noga och tappa genast upp musten på
flaskorna - ända upp till bredden - och skruva på locket. även
vid denna metod är det viktigt att inte kyla av flaskorna på en
gång utan låta dem behålla värmen i ytterligare två timmar.
Du kan som sagts ovan t.ex. sätta dem på tidningar och täcka
dem med en filt.
Konserveringsmedel - för den bekväme
Bensoesyra, Atamon, Natriumbensoat det finns många varianter. När
det gäller flytande Atamon rekommenderar vi "råkonserveringsreceptet":
2 tsk./liter.
Sterilisering av flaskor vid pastörisering
För att få ett fullgott resultat utav de båda pastöriserings-
metoder som vi beskriver här, ska flaskorna vara både väl
rengjorda och steriliserade (upphettade till 100 grader).
Steriliseringen kan t.ex. göras i ugn. Det är också förnuftigt
att strax före påfyllningen ge flaskorna en extra sköljning med
benzoatlösning (en matsked benzoesyra, som kan köpas i
specerihandeln till 2,5 dl vatten, räcker till många flaskor).
Allmänt
När en flaska med pastöriserad must öppnats, eller om du tagit
ut en mustförpackning ur frysen, bör du låta den stå kylskåpskallt
och inte räkna med att den håller sig frisk längre än en
vecka.
Pastöriserad must mognar och klarnar vid lagring. Godast sägs
den vara efter 4-5 månaders lagring.
Must är kraftfullt dricka, ett glas innehåller saft från 3-4 äpplen.
Det skadar inte att vara skonsam mot magen och späda musten med
vatten, speciellt om man är törstig och vill dricka mycket av
den friska saften. Vi hoppas att du får glädje av musten och gör
slut på den lagom till nästa säsong då du är välkommen
tillbaka.
|