I mitten av Värmland

  Hem   Shop   Gården på Hörn   Våra äpplen   Kurser   Våra djur   Angelas konst   Tommys konst   Kontakta oss

Grodan Skutt har flyttat in igen.

Det är nu andra vintern som vår Afrikanska klogroda övervintrar i sitt akvarium. Historien är den att några av våra vänner inte hade möjlighet att härbärgera den längre och sen tror jag att de var sura för att den åt upp sin partner i ett obevakat ögonblick. Här har vi också grodans läggning, den har inga som helst skrupler över vad den äter. Så vi donerades denna groda som senare blev döpt till "Skutt" och hon fick ett nytt hem i våra dammar. Ja en Afrikansk klogroda stänger man inte in så lätt utan hon hoppade ledigt runt mellan dammarna och gjorde på några månader ganska rent på både Gråsuggor och grod samt paddyngel.
Dock var vår Skutt en ganska social varelse så när vi fick besök var det bara att klappa lite lätt på vattenytan så kom den fram för beskådning, en ganska gemytlig gest tyckte vi.

Sommaren gick och den oundvikliga vintern kom men då var Skutt som uppslukad och vi trodde nog att kråkorna hade tagit kål på vår vän. Så en morgon det hade ljusnat men det var ett himla liv i en av dammarna, Skutt hade tydligen retat upp de andra paddorna som också vistas där (vi har en fontän i dammen som sprutar året om och det håller vattnet i rörelse och så fryser inte dammen helt och hållet) och då såg jag Skutt. Nu är rätt tillfälle att fånga in henne för vintern men det tyckte inte hon och hon försvann, natten som följde var kall så vattnet i dammen frös rejält, 3-4 cm och där satt vår "lilla" Skutt, fastfrusen, så fram med yxan och med några hugg var hon befriad.
Vår Afrikanska klogroda var helt livlös och jag tänkte att så var den sagan slut och var på väg att begrava den, men vad ser jag, om inte en pytte liten rörelse i ena "handen", så in med den och kallt vatten i diskbaljan och i med grodan. Sakta men säkert så kom hon till sans och så flyttade hon in i sitt akvarium som vi förberett.
Efter ett skrovmål på färsk strömming så piggnade hon till rejält och skvätte vatten på golvet när hon tog sina rejäla simtag i akvariet. (Det är viktigt när man har en sån här krabat i ett akvarium att man inte fyller vatten upp till bredden, det är så att afrikansk klogroda har ett inneboende behov av att rymma - byta miljö kanske och det vore inte så bra om nästa ställe som man hamnar på är ett hårt golv efter en flygtur på en meter.).

Sommaren 2008 var vår Skutt inte alls så social utan höll sig helt och hållet för sig själv, vi trodde faktiskt att den hade försvunnit. Då plötsligt händer samma sak nu på förvintern, något gult syns i isen, jag går fram och där är hon "Skutt" - fastfrusen. Nu vet jag hur man gör och efter att ha burit in hennes kalla kropp (som faktiskt känns som "gelly") så har hon nu för andra året flyttat in i hennes akvarium. Efter en tids matvägran har hon nu (läs 15 dec) börjat att äta igen och den här säsongen är det tydligen färsk lax och inget annat som gäller för madam.

Hur vet vi att det är en hona?
Jo en vårdag 2008 så la hon 100 tals med rom, som hon genast började att äta upp!!