Lite om akrylmåleri

tillbaka

Sammanställt av Tommy Bergström

Akrylens födelse

Akrylfärg är en snabbtorkande konstnärsfärg som innehåller färgpigment blandat med ett akrylbindemedel.
Något som är lite speciellt med akrylfärgen är att den har sitt ursprung ur ett behov, på 1920 talet ville en grupp målare i Latinamerika måla stora väggmålningar inom och utomhus, man upptäckte att oljefärgen var olämplig för utomhusbruk och man började experimentera med fresker, även detta visade sig inte hålla måttet. Vad man behövde var en färg som torkade fort och inte förändrades vid regn och solsken. 
Nu visade det sig att det fanns ett användbart ämne använt inom industrin för detta ändamål som heter syntetharts som ännu inte utvecklats till ett färgmaterial. 
Nu satte forskningen fart och man utvecklade en serie olika färger.

Akrylfärgen "uppfanns" 1915

Otto Röhm tog patent på akrylbindemedel år 1915. Men det dröjde ända in på 1950 talet innan det fanns akrylfärg att köpa i USA. Färgen blev kommersiellt tillgänglig 1955 då den amerikanska färgtillverkaren Liquitex blev först att tillverka den. Akrylfärgen kom att spela en viktig roll för konstnärer som Jackson Pollock, Mark Rothko m.fl..  
Långt senare på 60 talet började akrylfärgen att användas i England och för t.ex. David Hockney (som finns representerad här till vänster) blev akrylfärgen mycket viktig.
"Pool with Two Figures" Akryl på duk, 1971, David Hockney

 

Akrylfärgens bindemedel

De vanligaste typerna av sk. Akrylfärger är baserade på polyakrylat och polymerakrylat. I dessa ämnen blandas pigmenten. Akrylfärgen torkar fort och är spädbar med vatten, färgen är täckande men kan spädas ut och göras transparent i vilken omfattning som helst. När den har torkat är den olöslig och den gulnar inte, något att tänka på är att en intorkad otvättad pensel är förstörd och detta kan ske på några minuter.

"Portrait surrounded by Artistic Devices" Akryl på duk David Hockney


Pigmenten

Pigmenten till Akrylfärgerna är inte lika många som i t.ex.. Akvarell eller Olja och tillverkarna använder helst de nyare syntetiska eller oorganiska pigmenten och undviker de traditionella. Det innebär att akryl inte återger pigment partiklarnas egenskaper på samma sätt som Akvarell i tunna laveringar. Dock ger de nya pigmenten hög beständighet åt akrylfärgerna.
Underlag för Akrylmålning

De flesta underlag fungerar för akryl, dock inte feta ytor. Annars kan man använda från vanlig målarduk till plåtburkar eller plankbitar som drivit iland på någon vacker strand. Det går bra att använda akrylfärgen på putsade väggar inomhus, eftersom de torkar med jämn och matt glans.

"yoo hoo! hope you are enjoying your new life-you are missed" acrylic paint on a lucite shelf by JafaBrit's Andy Warhol's "Campbell Soup" created in 1965 using acrylic on canvas.
Grundering
Ska man grundera underlaget bör grunden vara av en akryl typ, det fungerar inte med en vanlig grundering för oljefärg. Det finns i handeln en speciell typ av grundfärg speciellt avsedd för akryl. När man grunderar en duk är det lämpligt att man låter duken ligga platt mot golvet eller bordet, fastsatt på en skiva med tejp eller på annat lämpligt sätt. Använd en skrapa, den bör inte vara för mjuk och fös med jämna tag färgen över duken, se till så färgen blir jämt fördelad och kommer in ordentligt i duken. Tack vare att akrylfärgen är smidig tål den att rullas ihop om den är målad på duk. (tips..lagra aldrig akrylmålningar med den målade sidan mot varandra).
Förnissning
Det är inte nödvändigt att skydda en akrylmålning med förnissa, men om det gäller t.ex.. en väggmålning på offentlig plats bör man nog göra det. En matt akrylfernissa bör användas eftersom den inte ger reflexer.

Litteraturhänvisning:Atlantis stora handbok i "Måleri Teckning och Grafik" tekniker och material, Atlantis ISBN 91-7486-120-4. Ray Smith "Stora konstnärs handboken", ICA Bokförlag ISBN 91-534-1365-2.

tillbaka

2019-07-14