I mitten av Värmland

  Hem   Shop   Gården på Hörn   Våra äpplen   Kurser   Våra djur   Angelas konst   Tommys konst   Kontakta oss

Söndag 7 oktober 2007
Med passion för tomater
Tomater hör till livets stora glädjeämnen, anser konstnärsparet Angela Lind Bergström och Tommy Bergström. I deras Linneanskt inspirerade trädgård i Östra Ämtervik, som nästa år kommer att vara öppen för allmänheten, frodas ett drygt 30-tal olika tomatsorter.


Tomater av alla former och färger finns det i Angelas och Tommys växthus. Foto: Olle Persson

Det är allt ifrån vita, gula, oranga och röda till bruna och nästan svarta tomater. Alla hamnar så småningom i de mest skiftande skepnader på matbordet hemma hos Tommy och Angela. Fast allra godast är nog tomaterna helt naturella, tycker Angela.
Det var 1984 som Angela och Tommy flyttade tillbaka hem till Värmland och ett ganska förfallet hus i Hörn i Västmyr i Östra Ämtervik. Det hade en gång i tiden varit lantgård men sedan styckats av för att därefter under ett antal år användas som sommarbostad.
Sedan dess har Angela och Tommy arbetat med att sätta huset i ordning. Fint har det blivit men allt är inte klart än.
För tre år sedan köpte Angela och Tommy tillbaka ladugården och den hyser nu bland annat ett antal förnöjda höns, som fritt spankulerar omkring bland träd, buskar, grönsaker och blommor.
Trädgården runt huset har också den ägnats mycket tid. Angela och Tommy har alltid odlat. Under de första elva åren av sitt äktenskap bodde de i ett kollektiv i Västerbotten och där ingick det att man skulle vara självförsörjande med potatis och andra rotsaker och grönsaker.
Det är förstås Angela, som är själva trädgårdsmästaren, påpekar Tommy. Hans roll är mera att vara drängen som utför alla sysslor som den trädgårdskunniga Angela ålägger honom.

Tommys stora passion är att vara arkitekten som formar trädgården. Han älskar att anlägga gångar, men måste finna sig i att spara lite mark, ja, om man ska vara riktigt noga, ganska mycket mark till Angelas odlingar.
Bakom ladugården finns flera växthus och numera odlar man mer än vad som behövs i det egna hushållet. Ekologiskt förstås. Och med frön som de själva samlar och spar till nästa år. Överskottet av frön säljer Angela och Tommy till intresserade.

I trädgården finns allehanda blommor, mycket pelargoner och fuchsior, som används som rabattväxter, och många ganska speciella växter. Alla med en historia, ibland kort, ibland ganska lång, som Angela och Tommy gärna berättar.
– Det här är vår önsketrädgård, det är så här vi vill ha det, säger Angela och Tommy.
Under 15 års tid har de prövat sig fram till de grönsaker och rotsaker som trivs i trädgården.
Där frodas nu majs, purjolök, morötter, mangold, spenat, zucchini, bönor av olika slag, krusbladig och framför allt slätbladig persilja, som de tyska kunderna inte klarar sig utan. Dock inte potatis.

Men den överväldigande passionen är nog tomater. Det har man inte svårt att förstå när man ser sig om i det stora växthuset med alla de prunkande plantorna som dignar av tomater i härliga färger.
Under många, många år har Tommy och Angela precis som alla andra tomatodlare sökt efter härdiga och snabbväxande tomatplantor, som hinner mogna på friland. Siberian Early heter en av de verkliga favoritplantorna, som lär bära frukt redan vid fem plusgrader fast det har inte Tommy och Angela vågat pröva än.

Som brinnande tomatälskare är Tommy och Angela förstås medlemmar av Svenska tomatklubben, en förening som båda verkligen kan rekommendera.
Bortåt 3 000 medlemmar utbyter erfarenheter och får tillgång till ett stort antal frösorter. För tillfället cirka 350 sorter.
Minst en månad till räknar Tommy och Angela med att få tomater i sina växthus. Allra godast är de som sagt enligt Angelas mening helt naturella men den mycket matroade och matkunniga Angela har många trevliga tomatrecept. Här nedanför kommer några av dem.                                          Lena Sewall


Tomatsoppan värmde gott den kulna september lördagen när alla tomaträtterna skulle foto- graferas i växthuset. Angelas goda italienska Foccaciabröd smakade alldeles underbart till den varma soppan.

De grekinspirerade fyllda tomaterna är kanske inte den mest bildsköna av rätter men avgjort en kulinarisk höjdare. I Angelas trevliga keramikform ser de förstås mycket aptitretande ut.

Angela och Tommy pustar ut i sitt växthus efter allt fotograf- erandet och ser fram emot att också få avsmaka alla de goda tomaträtterna.

Godast av allt är nästan tomaterna som de är, tycker Angela och Tommy. Deras tomatsallad är härligt färggrann och välsmakande och förstås gjord på de egna tomaterna.

Tomater av alla former och färger finns det i Angelas och Tommys växthus. Foto alla bilder: Olle Persson

Angelas tomatpaj är både god och dekorativ. Äppelmusten i bakgrunden är från det egna musteriet. Foto: Olle Persson

Publicerad: 2007-10-04 05:59

FAKTA

Tomatsallad

Detta är en färggrann tomatsallad som består av små och stora röda, gula, orange, ”svarta” och vita tomater

Till 4 personer:
400 g tomater av olika sorter och färger (om tomaterna är av den smaklösa sorten bör man tillsätta lite socker för att få fram tomatsmaken)
1 rödlök
100 g fetaost
20 st svarta oliver
1/2 dl basilikablad
olivolja
flingsalt
(citron)

Så här gör man: Skiva upp tomaterna, lägg dem på ett serveringsfat.
Garnera med skivad rödlök, fetaost, oliver, hela basilikablad. Ringla över olivolja, (pressa eventuellt över lite citron) och strö därefter en nypa flingsalt över alltsamman.

FAKTA

Tomatsoppa

Tomatsoppa som vi gör den mitt i Värmland
Det här är Angelas version av den berömda spanska Gazpachosoppan, som kan serveras antingen kall eller varm. Man kan använda antingen gurka eller squash. Så här års föredrar Angela squash eftersom gurkan nu kan vara lite besk.

Till fyra personer
500 g färska tomater
2 bifftomater ca 200 g
1/2 färsk gurka eller 300 g squash
1 gul lök
1 normalstor purjolök, ta även med det gröna
1 röd paprika
Citron eller vitvinsvinäger
Olivolja
Salt och svartpeppar
Mycket persilja, minst 1 dl finhackad
Cirka en liter vatten

Så här gör man: Bifftomaterna skållas och skalas. Skala även gurkan eller squashen och löken. Kärna ur paprikan och skär allt i mindre bitar. Kör grönsakerna i mixer eller matberedare tillsammans med de passerade tomaterna. Späd med vatten till soppkonsistens och smaka av med salt och svartpeppar.
Balansera smaken i soppan med hjälp av citron eller vinäger och persilja. Ett par droppar av en god olivolja ger en fin avrundning.
Servera soppan direkt kall eller värm den före servering, härligt nu på hösten.

FAKTA

Oliv- och tomatpaj från Italien

En mycket god paj med krispig botten!

Pajdeg
100g smör eller 50 g smör och 50 g margarin
2 1/2 dl vetemjöl (kravodlad)
1 msk vatten

Fyllning
5-6 (600g) färska tomater
ca 20 svarta urkärnade oliver
1 tsk salt
1 1/2 dl riven ost
1 msk olivolja
1/ dl hackad basilika

Att strö över
lite riven Pecorino ost (fårost)
1/2 tsk flingsalt

Så här gör man: Lägg mjölet i en skål, skiva ner smöret och nyp ihop en Till en deg, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Eller använd matberedare. Lägg degen i plastpåse i kylen ca en timme.
Kavla ut degen tunt och klä en pajform, nagga sedan botten. Låt det hela vila i kylskåp i 10 min. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. i 200 grader.
Skiva de färska tomaterna, lägg dem i en skål och strö över saltet. Låt stå 10-15 min så att saltet drar ut vätskan. Låt tomaterna rinna av i en sil, annars blir pajen för fuktig.
Strö en del av osten på botten av pajskalet. Blanda ner urkärnade oliver och basilika i tomatröran och lägg den i pajskalet. Strö på resten av osten.
Grädda pajen ca 20 min i 225 grader tills den har fått en fin yta. Ta ut pajen och ringla över olivoljan samt till sist om du vill, strö över
flingsalt och riven Pecorino ost.

FAKTA

Fyllda tomater från Peloponnesos

Den här rätten fick Angela och Tommy första gången på en ö i Grekland och har sedan dess gjort den många gånger. I Grekland använde man förstås en halv liter olja till den här satsen. Oljan på botten av fatet med de fyllda tomaterna doppar man sedan brödet i eller häller över andra rätter. Så mycket olja kan ju inte en vanlig svensk förmå sig till att använda men tomaterna blir jättegoda, för att inte säga vansinnigt goda även i den här försvenskade versionen med bara ½ dl olja.

Till fyra personer
8 mogna bifftomater, 225 g st
5 dl kokt bulgur
1/2 dl olivolja
1 ägg
1 dl mjölk
150 g fetaost
0,5 dl hackad grönmynta
1 gul lök
1 tsk salt
vitpeppar

Så här gör man: Skär av ett lock av tomaterna, spara locket och gröp ur innanmäten och spara även det.
Hetta upp oljan och bryn den finhackade löken i den, tillsätt tomatköttet och låt det steka tillsammans en liten stund. Tag bort grytan från plattan och tillsätt mjölken, bulgur, ägget, myntan, salt och peppar och den grovsmulade fetaosten. Blanda väl tills det blir en jämn konsistens. Fyll tomaterna med blandningen och sätt på locken.
Ställ tomaterna i en smord ugnsfast form och grädda mitt i ugnen i 225 grader i 40 min.
Blir det fyllning över kan det med fördel stekas runt omkring tomaterna eller i egen form.

FAKTA

Marmelad från Viken i Helsingborg

Till en sats
500 gram små tomater
1 tsk melatin (röd)
3 dl syltsocker
1-2 kanelstänger

Så här gör man: Skålla och skala tomaterna, skiva upp tomaterna och koka dem mjuka. Tillsätt därefter syltsockret , melatinet och kanelen.
Blanda ordentligt och låt det sedan koka upp under omrörning. Sänk värmen och koka samman till en bra konsistens. Ta bort kanelstängerna.
Häll upp på väl rengjorda burkar och förslut när marmeladen svalnat lite.

FAKTA

Focacciabröd

Det här brödet föll matfotografen Olle pladask för. Det var jättegott till den varma tomatsoppan.

Till 1 bröd
25 g jäst
3 1/2 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
7-8 dl Special vetemjöl
olivolja till pensling
ca 20 urkärnade svarta oliver
några kvistar rosmarin
1-2 tsk flingsalt

Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet fingervarmt (37 grader) och rör ut jästen med lite av vattnet.
Tillsätt sedan resten av vattnet, olja, salt. Blanda nu lite i taget av mjölet, degen ska nu arbetas smidig och jäs den sedan övertäckt i ca 30 min. Platta till degen direkt på en plåt som är täckt med bakplåtspapper. Jäs degen övertäckt i ca 30 min. Pensla över olivoljan och placera delade oliver och rosmarinblad, tryck ner dem med fingrarna och gör även några gropar här och där i degen. Strö över lite flingsalt.
Grädda brödet i mitten av ugnen ca 15-20 min. i 225 grader.
Låt brödet svalna innan ni skär upp det i fyrkantiga bitar.
Godast till soppan men det går bra till alla rätterna utom till marmeladen.